LIVE VIRTUAL TRAININGS
Learn in small groups from top experts and real-life examples
 • (0)
  ISO-27001-ISO-22301-blog

  ISO 27001 i ISO 22301 Blog

  Kontinuitet poslovanja u malim tvrtkama – je li uistinu nužan?

  Ima li smisla u manjim tvrtkama provoditi kontinuitet poslovanja? Što će im tako skupo ulaganje kad vlasnik sve potrebne informacije ima u glavi?

  Započet ću s pričom koju sam nedavno čuo. Opljačkana je mala tvrtka koja se bavi prodajom raznovrsne opreme velikom broju kupaca. Lopov je provalio u ured tijekom noći i ukrao sva računala i druge vrijedne stvari. Problem je u tome što je vlasnik tvrtke izrađivao sigurnosne kopije podataka, ali ih je pohranjivao na drugom računalu u istom uredu. Tvrtka je uskoro bankrotirala jer nije uspjela oporaviti ključne informacije o poslovanju.

  Ovo je klasičan primjer sindroma “To se meni neće dogoditi” koji pogađa većinu malih tvrtki.

  Okvir za kontinuitet poslovanja

  Znači li to da bi male tvrtke trebale investirati u skupe disaster recovery lokacije s opremom visoke raspoloživosti? Naravno da ne.

  U nekim slučajevima stvarno nije potrebno provoditi kontinuitet poslovanja jer vlasnik tvrtke doista sve informacije ima u glavi, ali takvi slučajevi vrlo su rijetki – koji vlasnik nema prijenosnik na kojem su različite vrste važnih informacija? Samo razmišljanje o tome kako te informacije učiniti dostupnima u slučaju havarije dio je uvođenja kontinuiteta poslovanja.

  Vlasnici malih tvrtki moraju dobro razmisliti o tome koje su informacije (i ostali resursi) važni za poslovanje, kako se pobrinuti da takve informacije i resursi budu dostupni u slučaju havarije i koje je korake potrebno provesti za oporavak poslovnih aktivnosti u slučaju havarije. Ti koraci zapravo nisu ništa drugo nego provođenje analize utjecaja na poslovanje, strategije kontinuiteta poslovanja, i planova kontinuiteta poslovanja, što bi radila i svaka veća tvrtka koja provodi kontinuitet poslovanja. Svi ovi koraci opisani su u vodećoj normi za kontinuitet poslovanja – BS 25999-2.

  Kako se pripremiti

  Razlika između malih i velikih tvrtki je u složenosti i cijeni pripreme za kontinuitet poslovanja:

  • Sigurnosne kopije elektroničkih podataka – male tvrtke mogu upotrebljavati alate koji sigurnosne kopije podatka s njihovih računala gotovo trenutno pohranjuju u cloud. Naravno, potrebno je voditi brigu o tome da budu obuhvaćeni svi potrebni podaci.
  • Sigurnosne kopije papirnatih dokumenata – male tvrtke sada iz svakodnevnog poslovanja mogu gotovo u potpunosti izbaciti papirnate dokumente i prebaciti se na elektroničko poslovanje; u rijetkim slučajevima u kojima moraju postojati, papirnati dokumenti mogu se za potrebe kontinuiteta poslovanja skenirati.
  • Alternativne uredske lokacije – u većini slučajeva bit će dovoljno da zaposlenici nastave raditi od kuće. Preduvjet je da imaju internetsku vezu, prijenosno/stolno računalo i lozinke. Ako rad od kuće ne dolazi u obzir, hotelska se soba može unajmiti za manje od sat vremena.
  • Hardver – osim ako posao ne zahtijeva rad na posebnom tipu računala, vrlo je lako naći alternativu – obično kod kuće postoji privatno računalo ili se može posuditi od poznanika ili se pak može kupiti u najbližem dućanu računalne tehnike.
  • Zaposlenici – za ovo se je možda i najteže pripremiti. Pretpostavimo da jedan zaposlenik nije dostupan, a jedino on/ona zna određene informacije (npr. administratorsku lozinku, korake koje je potrebno poduzeti u sklopu važnog projekta, itd.) – u takvim slučajevima priprema bi obuhvaćala dokumentiranje svih tih informacija kako bi bile dostupne i kad nema tog zaposlenika. Može se i dogoditi da je određeni zaposlenik odsutan, a nitko drugi nema vremena ni znanja da preuzme njegov posao – za takve bi se slučajeve unaprijed trebalo odrediti koga se u kratkom roku može angažirati kao zamjenu. Ovdje je naravno bitno odrediti nekoga tko ima potrebne vještine/kvalifikacije.

  Da zaključim: kad se radi o okviru za kontinuitet poslovanja ne postoji razlika između velikih i malih organizacija – i male i velike tvrtke moraju dobro razmisliti koje pripreme moraju provesti kako bi opstale i nakon havarije. Razlika postoji samo u razini pripreme – manje tvrtke mogu proći s vrlo malim ulaganjima.

  Ovaj besplatni webinar će Vam također pomoći: Writing a business continuity plan according to ISO 22301.

  Advisera Dejan Kosutic
  Autor
  Dejan Kosutic
  Dejan posjeduje brojne certifikate, uključujući Certified Management Consultant, ISO 27001 Lead Auditor, ISO 9001 Lead Auditor i Associate Business Continuity Professional. Dejan rukovodi našim timom u uređivanju nekoliko internet stranica koje su specijalizirane za pružanje potpore ISO i IT stručnjacima u razumijevanju i uspješnom implementiranju vrhunskih svjetskih standarda. Dejan je magistrirao na Henley Management College, i posjeduje veliko iskustvo u području investicija, osiguranja i bankarstva. Poznat je po svojoj stručnosti na polju međunarodnih standarda za kontinuitet poslovanja i informacijsku sigurnost – ISO 27001 & ISO 22301 – i kao autor brojnih video tutorijala, paketa dokumentacije i knjiga.