• (0)
  ISO-27001-ISO-22301-blog

  ISO 27001 i ISO 22301 Blog

  Informacijska sigurnost ili IT sigurnost?

  Broj mjera ažuriran je prema ISO 27001:2013.

  Netko bi mogao pomisliti da su ova dva pojma sinonimi – uostalom, zar se ne tiče informacijska sigurnost računala?

  Ne baš. Poanta je da možete imati savršene IT sigurnosne mjere, ali samo jedan zlonamjeran čin, na primjer od strane administratora, može srušiti cijeli IT sustav. Taj rizik uopće nije povezan s računalom, već ima veze s ljudima, procesima, nadzorom, itd.

  Nadalje, važne informacije uopće ne moraju biti u digitalnom obliku, već mogu biti i na papiru – na primjer, važan ugovor potpisan s najvećim klijentom, osobne bilješke direktora ili ispis administratorskih lozinaka pohranjen u sefu.

  Zato svojim klijentima uvijek kažem – IT sigurnost čini samo 50% informacijske sigurnosti jer informacijska sigurnost uključuje fizičku sigurnost, upravljanje ljudskim potencijalima, pravnu zaštitu, organizaciju, procese itd. Svrha informacijske sigurnosti je izgradnja sustava koji u obzir uzima sve moguće rizike za sigurnost informacija (bili oni vezani za IT ili ne) i provedba sveobuhvatnih mjera koje umanjuju sve vrste neprihvatljivih rizika.

  Takav integrirani pristup sigurnosti informacija najbolje opisuje norma ISO 27001, vodeći međunarodni standard za upravljanje informacijskom sigurnošću. Ukratko, potrebno je procjenu rizika provesti za sve organizacijske resurse – uključujući hardver, softver, dokumentaciju, ljude, dobavljače, partnere, itd., te odabrati primjenjive mjere za umanjenje tih rizika.

  Norma ISO 27001 u Aneksu A nudi 114 mjera – proveo sam kratku analizu tih mjera i rezultati su sljedeći:

  • mjere vezane za IT: 37%
  • mjere vezane za organizaciju/dokumentaciju: 36%
  • mjere fizičke sigurnosti: 13%
  • pravna zaštita: 4%
  • mjere vezane za odnose s dobavljačima i kupcima: 5%
  • mjere upravljanja ljudskim resursima: 5%

  Koje značenje sve to ima za informacijsku sigurnost / provedbu norme ISO 27001? Ova vrsta projekta ne bi se trebala smatrati IT projektom, jer u tom slučaju postoji vjerojatnost da neki dijelovi organizacije neće htjeti u njemu sudjelovati. Taj bi se projekt trebao smatrati projektom koji se tiče cjelokupnog poduzeća, u kojem bi trebali sudjelovati ključni ljudi iz svih poslovnih jedinica – viši menadžment, IT osoblje, pravni stručnjaci, voditelji ljudskih resursa, osoblje za fizičku sigurnost, poslovna strana organizacije, itd. Bez takvog pristupa sve će se svesti na IT sigurnost, što vas neće zaštititi od najvećih rizika.

  Pogledajte ovaj besplatni online trening ISO 27001 Foundations Course da saznate više o ISO 27001.

  Advisera Dejan Kosutic
  Autor
  Dejan Kosutic
  Dejan posjeduje brojne certifikate, uključujući Certified Management Consultant, ISO 27001 Lead Auditor, ISO 9001 Lead Auditor i Associate Business Continuity Professional. Dejan rukovodi našim timom u uređivanju nekoliko internet stranica koje su specijalizirane za pružanje potpore ISO i IT stručnjacima u razumijevanju i uspješnom implementiranju vrhunskih svjetskih standarda. Dejan je magistrirao na Henley Management College, i posjeduje veliko iskustvo u području investicija, osiguranja i bankarstva. Poznat je po svojoj stručnosti na polju međunarodnih standarda za kontinuitet poslovanja i informacijsku sigurnost – ISO 27001 & ISO 22301 – i kao autor brojnih video tutorijala, paketa dokumentacije i knjiga.