SPRING DISCOUNT
Get 30% off on toolkits, course exams, and Conformio yearly plans.
Limited-time offer – ends April 25, 2024
Use promo code:
SPRING30

Glavne zapreke za implementaciju norme ISO 27001

Imate izvrsnu ideju da bi vam norma ISO 27001 mogla pomoći u postizanju sukladnosti, privlačenju novih klijenata, smanjenju troškova incidenata i povećanju učinkovitosti temeljnih IT procesa? Ideja je dobra, ali kad se radi o implementaciji, stvari se kompliciraju.

Prvo biste trebali uvjeriti menadžment (ako sami niste dio višeg menadžmenta) da je ISO 27001 zaista ono što vašoj tvrtki treba. Menadžment je obično preopterećen drugim obvezama i rokovima, te se vjerojatno ne želi upuštati u još jedan projekt o kojem mora voditi brigu.

Čak i ako je menadžment spreman učiniti nešto za informacijsku sigurnost, postavlja se drugo pitanje – kako to financirati? Na prvi vam se pogled čini da ta “papirologija ne bi trebala biti preskupa”, ali ubrzo shvatite da morate platiti konzultante, kupiti literaturu, educirati zaposlenike, investirati u nabavku softvera i opreme, platiti certifikaciju itd.

Ali recimo da nekim čudom pronađete potreban novac za sve to, nameće se treće pitanje: tko će to zapravo raditi? Ako imate konzultanta koji je iskren, reći će vam da nije dovoljno da vas konzultant samo opskrbi predlošcima dokumentacije, nego i da se morate potruditi da tu dokumentaciju prilagodite svojoj situaciji. No ni tu nije kraj – konzultant će vam također kazati da zaista morate postupati prema dokumentaciji (i normi). Pri tom se ne radi samo o jednokratnom poslu nego o trajnoj obvezi.

Pristupate zatim svojim kolegama i pitate ih kako podijeliti poslove oko provedbe i vođenja norme ISO 27001, a oni odjednom promijene temu. Još gore, mogli biste od menadžmenta zatražiti da angažira Voditelja informacijske sigurnosti koji, zbog nedostatka ljudi tog profila na tržištu, ne radi za sitne novce.

I tako vas na kraju imenuju voditeljem projekta za uvođenje norme ISO 27001, s time da morate raditi s malim ili gotovo nikakvim budžetom, s timom koji se ustvari ne želi baviti informacijskom sigurnošću, te menadžmentom, koji nakon pokretanja projekta certifikat želi dobiti u što kraćem roku.

Jeste li još uvijek zainteresirani za normu ISO 27001?

Da biste prevladali najčešće probleme s implementacijom ISO 27001, pogledajte Conformio softver za sukladnost.

Advisera Dejan Kosutic
Autor
Dejan Kosutic
Leading expert on cybersecurity & information security and the author of several books, articles, webinars, and courses. As a premier expert, Dejan founded Advisera to help small and medium businesses obtain the resources they need to become compliant with EU regulations and ISO standards. He believes that making complex frameworks easy to understand and simple to use creates a competitive advantage for Advisera's clients, and that AI technology is crucial for achieving this.

As an ISO 27001 and NIS 2 expert, Dejan helps companies find the best path to compliance by eliminating overhead and adapting the implementation to their size and industry specifics.
Povežite se s Dejan: